Nuo seno žmonės didžiausioms metų šventėms pasiruošdavo iš anksto, rudenį ruošdavosi žiemai raugino kopūstus, džiovino grybus, obuolius, darė sūrius iš obuolių. Laukiant pavasario švenčių rūkė ar vytino mėsas, ruošė krienus. Vasarą darė įvairias uogienes, gamino kmynų gėrimą. Receptai: Rauginti kopūstai: kopūstai, morkos, kelios saujos kmynų, druskos, cukraus. Kopūstus ir morkas reikia sutarkuoti ir sumaišyti patrinant. Į mišinį sudėti druską, cukrų, kmynus, dar karta sumaišyti patrinant. Anksčiau tikėta, kad kopūstai gautųsi skanūs reikia, kad mėnulio fazė būtinai būtų delčia. Kopūstų mišinį geriausiai reikia sudėti į medinę statinę, gerai ,,sutrombuojant“, anksčiau buvo naudojamas specialiai kopūstų rauginimui pagamintas medinis pagalys. Sudėtus kopūstus reikia pridengti lėkšte ir prispausti akmeniu. Laikyti kambario temperatūroje savaitę, po savaitės išnešti į šaltesnę vietą ir rauginti dar 1-2 savaites. Naminiai krienai: krienų šaknys, burokėliai, druska, actas, cukrus, vanduo. Krienų šaknis ir burokėlius sutarkuoti burokine tarka. Marinatui pagaminti reikės: į virintą atvėsintą vandenį įberti druską, cukrų ir įpilti actą, turi gautis saldžiarūgštis skonis. Marinatą užpilti ant krienų ir gerai išmaišyti, sudėti į stiklainius, laikyti šaldytuve. Naminiai krienai tinka mėsos patiekalus gardinti. Kmynų gėrimas ar kitaip kmynų gira 5 l vandens, 2 saujos kmynų, 1 kg cukraus, pusė pakelio mielių, 1 citrina, sauja razinų. Kmynus reikia užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti 30 min. Ataušinti ir iškošti, įberti cukrų, sutrupintas mieles, supjaustytą citriną ir razinas. Palikti 12 valandų.