XIX amžiuje dauguma Nemenčinės gyventojų buvo Žydai. Dauguma Žydų turėjo savo siuvyklas, parduotuves, vežiojo žmones į Vilnių. Nemenčinėje buvo – Žydų maldos namai – sinagoga, mokykla. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui Žydų tautybės žmonės buvo persekiojami. 1941 m. rugsėjo 20 d. iš Nemenčinės sinagogos buvo išvesta ir sušaudyta 500 Žydų tautybės žmonių. Nemenčinėje norint pagerbti žuvusius, persekiojimų metu, buvo įrengtas paminklas. Žydų palikimas Vilniaus krašte tai jų tradicinė virtuvė. Žydų virtuvės išsiskyrė savo savitumu, buvo gaminami patiekalai iš žuvies, tokie kaip silkė su razinomis, žąsienos – įdaryti žąsų kaklai, beigeliai, foršmakas.
Receptai:
Foršmakas – Silkė 3 vnt., obuoliai 2 vnt., virti kiaušiniai 2 vnt., svogūnai 1 vnt., cinamonas 1 a. šaukštelis, pieno šiek tiek, aliejaus šiek tiek, citrinos sulčių šiek tiek, cinamono šiek tiek, druskos ir pipirų pagal skonį. Visus ingredientus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti, įpilti pieną, aliejų, citrinų sultis, pagardinti prieskoniais. Tepti ant duonos.
Baigeliai – 500 g miltų, 300 ml drungno vandens, 2 v. š. cukraus, 7 g sausų mielių, 1 a. š. druskos, 1 kiaušinio baltymo, šaukštelio aliejaus, sėklų daigelių apibarstymui. Mieles ištirpinti vandenyje, sumaišyti su miltais, druska, cukrumi. Užminkytą tešlą, padėti į aliejumi ištrintą indą ir palikti kilti. Iš pakilusios tešlos, formuoti kamuoliukus, palikti pakilti. Kamuoliuko centre padaryti skylutę, į užvirintą vandenį dėti po kelias bandeles, virti 1-2 min, apverčiant. Bandeles aptepti kiaušinio baltymu ir pabarstyti sėklomis. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.